avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare cumparare masina de pe firma catre persoana ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare cumparare masina de pe firma catre persoana fizica

buna seara, care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez daca vreau sa vand masina persoana juridica catre o persoana fizica?

se intocmeste si o factura ? si daca da , pot sa trec o valoare minima ?

referitor la RCA care doar ce a fost reinnoit de catre persoana juridica pe o perioada de 6 luni, mai ramane valabila dupa realizare vanzarii ?

va multumesc !
Cel mai recent răspuns: cosmin1987 , utilizator 17:05, 1 Noiembrie 2010
este obligatoriu sa intocmiti factura, trebuie sa verificati ca valoarea masini sa fie amortizata(amortisment) daca valoarea a fost amortizata o puteti vinde si cu o valoare mai mica. Plus ca daca firma e platitoare de TVA trebuie sa adaugati TVA-ul....cel mai bine cereti sfatul unui contabil sa verifice toate aceste lucruri........in ceea ce priveste rca -ul pers fizica trebuie sa incheie alta polita iar d-v solicitati bani inapoi de firma de asigurari pe motiv ca ati instrainat masina
Endelus a scris:

buna seara, care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez daca vreau sa vand masina persoana juridica catre o persoana fizica?

se intocmeste si o factura ? si daca da , pot sa trec o valoare minima ?

referitor la RCA care doar ce a fost reinnoit de catre persoana juridica pe o perioada de 6 luni, mai ramane valabila dupa realizare vanzarii ?

va multumesc !

Indiferent daca valoarea masinii s-a amortizat sau nu dumneavoastra puteti trece in factura orice suma doriti(preferabil cat mai mica fiindca TVA-ul aferent va trebui platit la stat) deoarece puteti vinde in pierdere, neexistand nici o lege care sa va interzica vanzarea sub valoarea bunului respectiv.,,,
RCA-ul trebuie facut din nou de persoana fizica care cumpara masina dar dvs va puteti cere inapoi banii de la asigurator!B-)
Dar trebuie a tina cont si de ;)Lege nr. 15/1994
Art. 1. - Unităţile care desfăşoară activităţi economice, denumite în continuare agenţi economici, şi care imobilizează capital în active corporale şi necorporale supuse deprecierii, prin utilizare sau în timp, vor calcula, vor înregistra în contabilitate şi vor recupera uzura fizică şi morală a acestora, pentru refacerea capitalului angajat.
Aceste operaţiuni sunt denumite generic amortizarea capitalului imobilizat.
Persoanele juridice fără scop lucrativ care au dreptul, potrivit legii, să desfăşoare activităţi economice vor amortiza capitalul imobilizat numai pentru acele activităţi desfăşurate în scopul obţinerii de profit şi pentru care, potrivit legii, acestea sunt plătitoare de impozit pe profit.
Art. 17. - În cazul nerecuperării integrale, pe calea amortizării, a valorii de intrare a mijloacelor fixe scoase din funcţiune, agenţii economici asigură acoperirea valorii neamortizate din sumele rezultate în urma valorificării acestora. Diferenţa rămasă neacoperită se include în cheltuieli excepţionale, nedeductibile fiscal, pe o perioadă de maximum 5 ani, sau diminuează capitalurile proprii, cu respectarea dispoziţiilor legale.
Durata recuperării şi anuităţile de acoperire a valorii neamortizate se stabilesc de către consiliul de administraţie al agentului economic, respectiv de responsabilul cu gestiunea patrimoniului, în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ, definite la art. 1 alin. 3.
Art. 21. - Scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe se face cu aprobarea consiliului de administraţie al agentului economic, respectiv a responsabilului cu gestiunea patrimoniului, în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ definite la art. 1 alin. 3.
La instituţiile publice scoaterea mijloacelor fixe din funcţiune se face cu aprobarea ordonatorului principal de credite bugetare.
Art. 22. - La scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe care nu au fost integral amortizate agenţii economici, precum şi persoanele juridice fără scop lucrativ vor proceda în conformitate cu prevederile art. 17 şi 21.


Sunt perfect de acord cu ceea ce spuneti dvs dar asta nu inseamna ca nu poate vinde si factura la pretul pe care il doreste!B-)
cum pot sa recuperz valoarea rca-ului pe care l-am platit firmei de asigurari , l am incheiat pe 6 luni si au trecut abia 1 luna !
ar trebui sa maadresez broker-ului de asigurai prin care am incheiat aisugrarea sau direct la firma asiguratoare

Alte discuții în legătură

Amortizare utilaje gabi1 gabi1 Buna seara, As dori sa stiu daca exista o modalitate de a casa utilaje uzate moral , dar care nu sunt amortizate integral.Va multumesc,o seara buna. (vezi toată discuția)
Scoatere din folosinta mijloace fixe emanuela73 emanuela73 ma poate ajuta cineva cu documentatie privind regimul de scoatere din folosinta a mijloacelor fixe? regulile de casare obiecte de inventar?pentru mijloacele ... (vezi toată discuția)
Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe popyaly_cry popyaly_cry Buna ziua. Pentru scoaterea din functiune a mijloacelor fixe si apoi valorificarea prin dezmembrare, vanzare... etc este necesara conform legii hotararea ... (vezi toată discuția)